Introductie

Introductie: steun van de Belgische ministers van Digitale Agenda

Iedereen wil erop vooruit gaan. Zowel jij, je buurman als wij. Al zolang als de mensheid bestaat, is het streven naar sociale en economische vooruitgang namelijk een inherent onderdeel van onze ‘condition humaine’. Het is de gemeenschappelijke noemer die alle burgers in dit land met elkaar bindt. Of je nu student, werknemer, gepensioneerde of bedrijfsleiders bent.

We willen allemaal een betere en betaalbare gezondheidszorg, oplossingen voor de opwarming van de aarde, meer werkgelegenheid, meer koopkracht en zelfs alledaagse dingen zoals minder tijd spenderen in de file. Kortom willen we dat onze levenskwaliteit en die van onze kinderen erop vooruit gaat. Nieuwsgi-erigheid, de drang naar innovatie en het aanleren van nieuwe vaardigheden, zijn de typische menselijke kenmerken die ons in dat streven nog nooit teleurgesteld hebben. Dat hoeft vandaag niet anders te zijn.

Want we leven in zeer boeiende tijden. Wij geloven dat uit technologische vooruitgang, sociale vooruitgang voortkomt. En vandaag is Artificiële Intelligentie de motor achter die vooruitgang. AI kan ziekten helpen voorkomen, ons energieverbruik doen dalen, eentonig werk weer boeiend en talrijke producten goedkoper maken, zelfs verkeer vlotter doen verlopen. Maar vooral kan AI ons bevrijden, door meer tijd vrij te maken voor de dingen die ons definiëren als mens. Zoals familie en creativiteit of simpelweg gesteld: “the pursuit of happiness”.

Maar er ligt nog veel werk op de plank als we ten volle willen benutten wat AI ons te bieden heeft. Decennialang is ons land een voorloper geweest op het gebied van technologie en AI. En hoewel die kennis en drijfveren nog steeds aanwezig zijn, merken we dat we achterlopen op andere landen die veel verder staan met hun investeringen in AI. Daarom is het hoog tijd om ambitieus te zijn en lef te tonen. Om ons land voor te bereiden op een toekomst die onoverkomelijk digitaal zal zijn. Door lokale initiatieven te steunen en de kans te geven om te groeien. En zo België internationaal op de kaart te zetten. Om die kans met beide handen te grijpen, hebben wij de ‘AI 4 Belgium coalition’ opgericht. Een samenwerking die open staat voor iedereen die mee wil werken aan een betere, digitale toekomst voor ons land.

We zijn trots dat de eerste leden van de coalitie Belgische wereldautoriteiten zijn op het vlak van AI. Samen vormen ze een multidisciplinair team met diverse politieke overtuigingen en achtergronden. Die verscheidenheid heeft hen er niet van weerhouden eendrachtig een AI-programma op te stellen met initi-atieven voor alle beleidsniveaus en vele stakeholders. Die eensgezindheid is enkel maar extra bewijs dat het hoog tijd is om onze mouwen op te stropen en werk te maken van een officiële Belgische AI-strategie.

Dit programma is een eerste stap op weg naar zo een ambitieuze strategie. Wij zullen alvast van start gaan met de implementatie van verschillende van de suggesties. Aan de volgende regering om die ambitie verder te zetten en de rest van de aanbevelingen om te zetten in de praktijk.

Philippe De Backer & Alexander De Croo

Scroll naar boven